DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

DÜNYA OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

Dünya Otizm Farkındalık Günü; her yıl 2 Nisan günü başlayan ve Nisan ayı boyunca tüm dünyada ve Türkiye’de devam eden otizm sorunları ve çözümleri konuşuluyor; farkındalık etkinlikleri ile erken tanı, tedavi, eğitim hizmetlerinin teşvik edilmesi ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü:

Birleşmiş Milletler tarafından 2008 yılında “2 Nisan Günü” olarak ilan edilerek dünya genelinde otizm sorunlarıyla ilgili ciddi araştırmalar gerçekleşmiş ve eğitim hizmetleri daha kaliteli olma yolunda önemli gelişmeler yaratılmıştır.

Otizm Farkındalık Günü; farkındalık düzeyinin arttırılması, başta anne ve babalar olmak üzere, öğretmenlerin; beyin gelişiminin en hızlı olduğu ergen çocukluk döneminde otizm risk faktörleri bakımından taranması ve riskli bulunan çocukların, bireylerin gelişimlerinin desteklenmesi ve toplumsal hayata katılımlarının sağlanması için oldukça önemlidir.

Sağlık Bakanlığı Farkındalık Eğitimleri:

Sağlık Bakanlığı, çocuğun doğduğu andan itibaren gerekli izlemleri ve taramaları yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan personellerin; çocuk alanında çalışan diğer meslek gruplarının ve anne-babaların farkındalık düzeyinin arttırılmasının erken tanı ve müdahale bakımından önemini göz önüne almıştır. Türkiye’de 2014 yılından bugüne; farkındalık eğitimleri düzenlenmekte ve Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle her yıl Nisan ayı boyunca farkındalık etkinlikleri yürütmektedir.

Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamda şimdiye kadar 61.276 sağlık personeli olmak üzere toplam 208.180 kişiye farkındalık eğitimleri verilmiştir. Ayrıca, Dünya Sağlık ÖrgütüAB İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilen organizasyonlarda; geçici koruma altındaki bireylere yönelik sağlık hizmetlerinin sunulduğu Göçmen Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık personellerine Otizm farkındalık eğitimleri verilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Erken Tanı, Tanı, Tedavi ve Müdahale Zincirinin Kurulması:

2017 yılında faaliyete geçirilen Otizm Spektrum Bozukluğu Tarama ve Takip Programı kapsamında erken tanı, tedavi ve rehabilitasyon zinciri kurulması amacıyla 40 ilde 98 Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı ve 163 Çocuk GelişimciPsikologSosyal Çalışmacı katılımı ile ekipler oluşturulmuştur. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanları tarafından aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına eğitim verilmesinin ardından birinci basamak sağlık kuruluşlarında çocukların otizm risk faktörleribakımından taranması ve riskli bulunan çocukların 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşlarının ilgili birimlerine yönlendirilmesi sağlanarak tarama-tanılama, tedavi ve rehabilitasyon zincirinin yurt geneline yaygınlaştırılması hedeflenmektedir.

02.04.2019 643

02-04-201902-04-2019